ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΠΥΡΟΥ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

Γιώργος Σπύρου

Γεννήθηκα το 1960 στο Φάρο Αυλίδας. Εκεί τέλειωσα το δημοτικό σχολείο.

Γυμνάσιο πήγα στη Λειβαδιά και ύστερα λύκειο στη Χαλκίδα, διαμένοντας συνεχώς στα εκκλησιαστικά τους οικοτροφεία.

Η διέξοδός μου στην πιεστική κατάσταση της κοινοβιακής ζωής ήταν ο κλασικός αθλητισμός και το διάβασμα.

Ο στίβος με δίδαξε στοχοπροσήλωση και ο Καζαντζάκης την έννοια του «χρέους».

Αποφοίτησα από τη Νομική Σχολή Αθηνών το 1982.

Εν τω μεταξύ, χωρίς να το έχω τότε καταλάβει, από φοιτητής ξεκίνησα την περιπέτεια μου στις επιχειρήσεις, όταν μαζί με τα αδέρφια μου, ανοίξαμε το 1980 την disco «Hide out».

Εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή, γιατί ακολούθησε μια σειρά από καταστήματα εστίασης στη Χαλκίδα και αλλού. Όλα αυτά τα οφείλουμε στην κουλτούρα της εργασίας με την οποία είχαμε γαλουχηθεί από μικροί μέσα στην οικογένεια.

Από το 1996 συμπορεύομαι στη ζωή με την Έφη Στεργιούλη και ο σημαντικότερος καρπός του γάμου μου είναι ένα κορίτσι, η Θεοδώρα, που σήμερα είναι 25 ετών.

Πολιτικοποιήθηκα από τα μαθητικά μου χρόνια συμμετέχοντας στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα της μεταπολίτευσης, αλλά ερωτεύτηκα μόνο την αυτοδιοίκηση και από πολύ νέος την υπηρέτησα με δυο θητείες σαν κοινοτικός σύμβουλος στο Φάρο Αυλίδας και ύστερα με μία ακόμη σαν νομαρχιακός σύμβουλος Εύβοιας.

Ασκώ μαχόμενη δικηγορία για 35 χρόνια ενώ από το 2006 και μετά η εμπλοκή μου στα κοινά περιορίζεται σε αυτή του ενεργού πολίτη, που συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο και στις δημόσιες δράσεις.

Τώρα που τα γράφω αυτά είμαι 63 ετών και ολοκληρώνοντας τον επαγγελματικό μου βίο, τα πράγματα εξελίχθηκαν κατά τρόπο που συναντήθηκα με το υπέρτατο δίλημμα, έτσι όπως ακριβώς το έθεσε ο Κωσταντίνος Καβάφης στο γνωστό του ποίημα.

Απάντησα με το «μεγάλο Ναι» γιαυτό και είμαι εδώ, κάνοντας απλώς το χρέος μου, αυτό που μου αναλογεί.

Μαζί με πολλούς άλλους ιδρύσαμε την αυτοδιοικητική κίνηση ΑΜΕΣΑ που φιλοδοξεί να αντιστρέψει την τροχιά παρακμής και διάλυσης στην οποία έχει μπει ο Δήμος Χαλκιδέων. Οι βασικοί μας στόχοι και αρχές περιγράφονται στην ιδρυτική διακήρυξη που συντάξαμε τον Μάρτιο του 2023.

Δεν πιστεύω καθόλου στους κοσμικούς μεσσίες.

Δεν είμαι τίποτα άλλο παρά ένας από εμάς με αρκετές εμπειρίες και γνώσεις, που αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις και τα βάρη του πρωτεύθυνου.

Η σημαντικότερη γνώση μου είναι ότι δεν κατέχω το αλάθητο και ότι στο τέλος όλα θα εξαρτηθούν από εμάς τους ίδιους.

Σας καλώ λοιπόν να πείτε και εσείς το «μεγάλο Ναι» και μαζί να ξεκινήσουμε ΑΜΕΣΑ μια νέα πλεύση με όραμα λογισμό και φαντασία.

collage