ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Ζούμε σε έναν τόπο προικισμένο από τη φύση, την ιστορία και τη θέση του στον χάρτη της χώρας. 

Σε έναν τόπο που λίγα μόνο θραύσματα θυμίζουν σήμερα το ιστορικό του παρελθόν και λίγα μόνο νεοπαγή χαρακτηρίζονται από σύνεση, διορατικότητα και αισθητική. Σε έναν τόπο που αντέχει στην κακοποίηση.

Ο Δήμος Χαλκιδέων είναι ευλογημένος. Ταλαιπωρείται όμως από μία παράξενη δεισιδαιμονία που ενεργεί ως οπισθέλκουσα δύναμη και ονομάζεται «παραίτηση». Μοιάζει σαν να έχει εμπεδωθεί παντού η πεποίθηση ότι «δεν μπορεί να γίνει τίποτα». 

Αυτή η αντίληψη πρέπει να εξοστρακιστεί οριστικά, για να φουσκώσουν με ούριο άνεμο τα πανιά που θα μας οδηγήσουν στο μέλλον.

Όλες οι αναπτυξιακές μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία τριάντα χρόνια, συγκλίνουν επίμονα στα ίδια συμπεράσματα: 

 •Ότι ο τουρισμός, οι υπηρεσίες και ο οικιστικός τομέας, συνθέτουν το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του Δήμου μας, ενώ η ψηφιακή και η τεχνολογική επανάσταση δημιουργούν νέες ευκαιρίες για ευημερία και προοπτική. 

 •Ότι η μεγάλη του αντίφαση έχει τις ρίζες στην περίπου ταυτόχρονη και στα ίδια σημεία πυροδότηση, τόσο της βιομηχανικής όσο και της οικιστικής ανάπτυξης, γεγονός που έλαβε χώρα στη δεκαετία του ΄70 και οδήγησε στην κρίση ταυτότητας και στα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν μέχρι και σήμερα. 

Η δεκαετής προσπάθεια που έγινε γύρω στο 2000, για να μπει τάξη στο χάος που προκάλεσε η «ανάπτυξη χωρίς μέτρο», λειτούργησε μεν ανακουφιστικά λόγω της εκπόνησης Γενικών Πολεοδομικών  Σχεδίων και της οριοθέτησης Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών Περιοχών, αλλά δεν ήταν αρκετή, όχι μόνο γιατί ο όγκος των προβλημάτων που εν τω μεταξύ είχαν συσσωρευτεί ήταν μεγάλος, αλλά κυρίως γιατί δεν υπήρξε συνέχεια καθώς:

•Η εκπόνηση Ρυθμιστικού Σχεδίου στα όρια του σημερινού Δήμου Χαλκιδέων παρ΄ότι είχε ανακηρυχθεί από τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό Στ. Ελλάδας του 2005 ως προτεραιότητα, εν τέλει έμεινε γράμμα κενό. 

 •Τα σχέδια για δεύτερη (παραθεριστική) κατοικία στην Αυλίδα, την Ανθηδόνα και το Ληλάντιο εγκαταλείφθηκαν ημιτελή εδώ και μία τρια-κονταετία.

  •Οι επεκτάσεις σχεδίων κύριας κατοικίας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, αλλά και οι τακτοποιήσεις πολυετών εκκρεμοτήτων αναβάλλονται συνεχώς. 

Εξάλλου η μόνιμη υστέρηση των οδικών και των άλλων αναγκαίων έργων υποδομής σε σχέση με την ένταση των αναγκών, συμπληρώνει την εικόνα ενός Δήμου που έχει τεράστια εγκλωβισμένη αναπτυξιακή δυναμική, αλλά ταυτόχρονα και τεράστια λειτουργική δυσκολία να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που απορρέουν από τη δυναμική αυτή. 

Την ίδια στιγμή και σε πλήρη αντίθεση με όσα συμβαίνουν αλλού, μεταβιβάζεται σταδιακά ο έλεγχος του παραλιακού μετώπου του Δήμου σε έναν Οργανισμό που  ελέγχεται  απόλυτα από το κεντρικό κράτος (ΟΛΝΕ ΑΕ). Όμως αυτό το παραλιακό μέτωπο είναι ό,τι σημαντικότερο έχουμε. Είναι το αδιαμφισβήτητο σημείο υπεροχής. 

Η μοναδική αυτή αντικριστή ακτογραμμή, διατρέχει και συνδέει όλες τις Δημοτικές Ενότητες, εναλλάσσει συνεχώς πολυάριθμες αστικές και περιαστικές παραλίες, ικανοποιεί πλήθος χρήσεων και κυρίως φιλοξενεί το φαινόμενο του Ευρίπου που είναι μοναδικό και λειτουργεί ευεργετικά για την ποιότητα των νερών. Στη θέση αυτής της ευλογίας είναι εγκατεστημένη η παθογένεια της ετεροδιοίκησης, η οποία πρέπει να λήξει με τη μεταβίβαση του ελέγχου του Οργανισμού Λιμένων (ΟΛΝΕ ΑΕ) από το κεντρικό κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση. 

Η διοικητική μεταρρύθμιση που οδήγησε στον σημερινό μεγάλο «Καλλικρατικό» Δήμο, μετέτρεψε σε αναιμικές Δημοτικές Ενότητες τους παλιούς νοικοκυρεμένους  «Καποδιστριακούς» Δήμους, ενώ με νεότερες ρυθμίσεις θεσπίστηκε η δυνατότητα για ένα εξαιρετικά συγκεντρωτικό μοντέλο δημοτικής διακυβέρνησης. 

Η παρούσα δημοτική αρχή, ενώ επέδειξε αβουλία και απάθεια απέναντι στις προκλήσεις της εποχής, έσπευσε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες του νόμου για την επιβολή ενός υπερσυγκεντρωτικού και συνάμα αντιπαραγωγικού μοντέλου διοίκησης που απαξίωσε παντελώς τόσο το δημοτικό όσο και τα κοινοτικά συμβούλια.

Ως συνέπεια ο Δήμος Χαλκιδέων, αν και διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για την ευημερία του, έχει μπει πλέον σε τροχιά παρακμής και δεν ανταποκρίνεται ούτε στις αναπτυξιακές, αλλά ούτε και στις πιο στοιχειχειώδεις  βιοτικές ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών  του (καθαριότητα, διαχείριση απορριμμάτων συντήρηση υποδομών, παροχή βασικών κοινωνικών υπηρεσιών). 

Σήμερα πλέον βρισκόμαστε κοντά σε ένα κρίσιμο σημείο, που μετά από αυτό δύσκολα θα υπάρξει διέξοδος διαφυγής από τη δίνη της παρακμής και γι΄αυτό τώρα περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη για την ανάληψη μιας σοβαρής και υπεύθυνης δημοτικής πρωτοβουλίας.  

Αυτή η Ανάγκη μας υπαγόρευσε το καθήκον για την ίδρυση της αυτοδιοικητικής κίνησης «ΑΜΕΣΑ», γιατί ο δήμος μας, ή θα αλλάξει τώρα ρότα για να εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο, ή θα κατηφορίσει και άλλα σκαλιά για να καταλήξει ως η «πίσω αυλή» της Αττικής για την υποδοχή κάθε ανεπιθύμητης και ρυπογόνου δραστηριότητας της χώρας. 

Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να τα δούμε και να τα κάνουμε όλα αλλιώς, για να αντισταθούμε στην παρακμή και την αποσύνθεση. 

Το ζήτημα της ταυτότητας και της ανάπτυξης

Ο Δήμος Χαλκιδέων δέσμιος της αδράνειας και των αντιφάσεών του, μετεωρίζεται μεταξύ μιας αναρχοβιομηχανικής ταυτότητας που φθίνει και μιας νέας που κυοφορείται για χρόνια, χωρίς όμως να μπορεί να γεννηθεί. 

Αυτή η νέα ταυτότητα πρέπει επιτέλους να υπάρξει.  

 •Να αντλεί από την ιστορία, τον πολιτισμό και τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου και να προσβλέπει σε μία ήπια ανάπτυξη με έμφαση τον τουρισμό, τις υπηρεσίες, την καινοτομία και τις νέες τεχνο-λογίες. 

 •Να είναι ισχυρή και ξεκάθαρη. 

 •Να προβληθεί διεθνώς, ώστε να προσθέσει αξία σε κάθε τοπική δραστηριότητα (branding). 

Η Αρέθουσα, η Αυλίδα, η Ανθηδόνα, ο Εύριπος, η ίδια η θάλασσα, που λειτούργησαν ιστορικά, τόσο ως ταυτοτικοί μύθοι όσο και ως ζωτικοί πόροι, μπορούν και σήμερα να λειτουργήσουν ως ταυτοτικά στοιχεία και ως μοχλοί ανάπτυξης και ευημερίας. 

Αξιοποιώντας επιπλέον την πλούσια ιστορία, την ιδιαίτερη ακτογραμμή, το πιο εύκρατο μικροκλίμα στον πλανήτη, το μοναδικό φαινόμενο του Ευρίπου, τα ιδιαίτερα προϊόντα της γης και της θάλασσας, την τοπική γαστρονομία, καθώς και την γειτνίαση με την πρωτεύουσα και το διεθνές της αεροδρόμιο, ο Δήμος Χαλκιδέων μπορεί να γίνει ένας ξεχωριστός και ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός. 

Τέλος το μέλλον του τόπου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές που θα γίνουν σχετικά με τη νέα χρήση του παλιού «τσιμεντάδικου». Το συγκρότημα αυτό έχει το κρίσιμο μέγεθος, βρίσκεται στο κρίσιμο σημείο και θα αφήσει καθοριστικό αποτύπωμα και υπο-γραφή πάνω στη συντακτική συνθήκη ανάπτυξης της πόλης.

Tο νέο αναπτυξιακό πρόταγμα

Η χωροταξική ολοκλήρωση του Δήμου είναι η πρώτη αναγκαία συνθήκη για τη μετάβαση στο μέλλον.

Τα πολεοδομικά σχέδια πρέπει να ολοκληρωθούν και να επεκταθούν για να αποδεσμευτούν από την ομηρία και την υστέρηση μεγάλα δια-μερίσματα του Δήμου και να διαμορφωθούν έγκαιρα οι απαραίτητοι υποδοχείς της οικιστικής ανάπτυξης. 

Το μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχέδιο που θα εκπονήσουμε με το πρόγραμμά μας, θα έχει το βλέμμα στραμμένο κυρίως στους νέους και θα είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή του από την πρώτη ημέρα της νέας δημοτικής διακυβέρνησης. 

Το σχέδιο αυτό θα υπερβαίνει τα όρια της επόμενης θητείας και έχοντας ως ορίζοντα το 2033 θα εστιάζει:  

 •Στην ψηφιακή μετάβαση του δήμου που θα ενισχύσει τη διαφάνεια, την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων και την άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών. 

•Στην τεχνολογία, την καινοτομία και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την υποδοχή νεοφυών επιχειρήσεων και ψηφιακών νομάδων. 

•Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη σύνδεσή της με την έρευνα και την παραγωγική διαδικασία.

 •Στην αποκατάσταση προσαρμογή και επανάχρηση τόσο των παλαιοβιομηχανικών όσο και των νεότερων βιομηχανικών ή άλλων εγκαταλελειμμένων κτιριοδομών, που απαρτίζουν ένα μεγάλο και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κτιριακό απόθεμα. 

 •Στη μεταφορά και αναβάθμιση του δημόσιου Εμπορικού λιμανιού της Χαλκίδας.  

 •Στην αναθεώρηση της σχέσης της πόλης με τη Σχολή Πεζικού, έτσι ώστε αυτό το εμβληματικό κτιριακό συγκρότημα να ενσωματωθεί στις λειτουργίες της.

•Στην απόδοση λειτουργικού χώρου στους πεζούς που θα διαμορφώσει μια νέα αντίληψη για τη χρήση του αστικού περιβάλλοντος και τις αστικές μετακινήσεις. 

 •Στις υποδομές για τη θαλάσσια συγκοινωνία και στην καινοτόμο και πυκνή τοπική και διαδημοτική συγκοινωνία. 

•Στη λειτουργία περιφερειακών πάρκινγκ για την αναχαίτιση του κυκλοφοριακού φόρτου της πόλης της Χαλκίδας.

 •Στον αθλητισμό με τη συντήρηση, βελτίωση και συμπλήρωση όλων των αθλητικών υποδομών και στη φιλοξενία σημαντικών αθλητικών εκδηλώσεων και γεγονότων εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

 •Στον πολιτισμό με την ενίσχυση των τοπικών συλλόγων και δημιουργών, αλλά και την αξιοποίηση της πολιτιστικής μας παρακαταθήκης για την οργάνωση μεγάλης εμβέλειας πολιτιστικών εκδηλώσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση την αναβάθμιση των υφιστάμενων πολιτιστικών υποδομών και την κατασκευή ενός σύγχρονου και καλά εξοπλισμένου δημοτικού θεάτρου. 

•Στα αρχαιολογικά και άλλα θεματικά πάρκα. 

•Στα παραθαλάσσια αστικά και περιαστικά πάρκα μεγάλης κλίμακας, ενοποιημένα και συνδεδεμένα με ποδηλατικές και πεζοπορικές διαδρομές ιστορικής μνήμης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, που θα διατρέχουν όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου και θα διασυνδέουν τα περιαστικά δάση, τους υγροτόπους και τα ιστορικά τοπόσημα.

•Στις νεωτερικές προτάσεις που σχετίζονται με το υδάτινο στοιχείο (μαρίνα τουριστικών σκαφών, υδάτινο πάρκο και ενυδρείο). 

Ο Δήμος του μέλλοντος, μας οφείλει να ιδιοποιηθεί το ιστορικό του παρελθόν για να γίνει σύγχρονος. Επίσης οφείλει να παράγει συνεχώς πολλούς και καλούς λόγους για να επισκέπτεται, να επενδύει, να ζει και να εργάζεται κανείς  σ΄αυτόν. 

Το μείζον ζήτημα της καθημερινότητας

Η καθαριότητα και η διαχείριση των απορριμμάτων δεν μπορεί παρά να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της δημοτικής μας πρωτοβουλίας. 

Σήμερα το πρόβλημα διαχείρισης των αστικών αποβλήτων του Δήμου είναι οξυμένο, καθώς με απολύτως προβλέψιμο τρόπο ο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας κορέστηκε και έκλεισε, χωρίς να έχει ετοιμαστεί νέος υποδοχέας. Το αποτέλεσμα είναι να μεταφέρονται τα απορρίμματα πότε στον ΧΥΤΑ Τρικάλων και πότε στον ΧΥΤΑ Ιστιαίας με τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. 

Πέρα όμως από το κόστος, επικρατεί τρομακτική αβεβαιότητα αφού όλες αυτές οι λύσεις είναι προσωρινές και  επισφαλείς. Το αδιέξοδο αυτό επιτάσσει  να επισπεύσουμε τον σχεδιασμό για κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) προτάσσοντας όμως για λόγους ανάγκης το συνοδό έργο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). 

Εξίσου όμως πρέπει να εναρμονιστούμε ταχύτερα από τους άλλους δήμους με τις νέες κατευθύνσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που επιβάλλουν ευρύτατη διαλογή στην πηγή, διάκριση και ανάκτηση των ανακυκλώσιμων, ενεργειακή εκμετάλλευση των βιοαποβλήτων και ελαχιστοποίηση των ποσοτήτων που προορίζονται για ταφή. 

Η μεγαλύτερη πρόκληση του αύριο είναι να αναδειχθούμε πρωταθλητές της κυκλικής διαχείρισης των απορριμμάτων μας, καθώς και πρωταθλητές στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων που κατευθύνονται στις σχετικές πρακτικές.  

Η επιχείρηση «καθαρός Δήμος» είναι η πρώτη μεγάλη μάχη που θα δοθεί στο πεδίο της καθημερινότητας και θα έχει νικητές τους δημότες. 

Η προστασία του περιβάλλοντος χωρίς απόβλητα και σκουπίδια στους δρόμους, στις παραλίες, τη θάλασσα, τα υπόγεια νερά, τα περιαστικά δάση και τα ρέματα, είναι μια μάχη για την ευζωία  και την αειφόρο ανάπτυξη  που πρέπει να κερδηθεί. 

Εξίσου όμως πλέον προβάλλεται ως επιτακτική η ανάγκη της συν-τήρησης και ανακαίνισης όλων των υποδομών καθώς οι αθλητικές, οι σχολικές, οι κοινωνικές, οι πολιτιστικές, οι οδικές υποδομές, ο ηλεκ-τροφωτισμός, τα πάρκα, βρίσκονται σε διαρκή παρακμή. 

Πρέπει λοιπόν να μπει επειγόντως τέρμα σ΄αυτόν τον κατήφορο και να γίνει μια νέα αρχή αφήνοντας πίσω το σύνδρομο της λακκούβας.  

Ο Δήμος που θέλουμε δεν μπορεί να εξαιρεί από τη συμμετοχή στον κοινωνικό βίο, συμπολίτες μας με κινητικές ή άλλες δυσκολίες και θα ανασχεδιαστεί με το βλέμμα σ΄ αυτούς, καθώς και σε όσους περπατούν, ή μετακινούνται με ήπια ατομικά ή δημόσια μέσα μεταφοράς. 

Η  Εκπαίδευση

Η φροντίδα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των νέων μας, σε αίθουσες κατάλληλες, καλοσυντηρημένες, ζεστές τον χειμώνα και τεχνολογικά εξοπλισμένες, είναι πρώτιστο καθήκον. Η εισαγωγή πρόσθετων εκπαιδευτικών δράσεων σχετικών με την τοπική ιστορία, το περιβάλλον, τον εθελοντισμό, την ανακύκλωση κλπ, είναι προτεραιότητα. 

Η συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία ψυχολόγων που θα είναι κοντά στα παιδιά και τα προβλήματά τους, έχει πλέον καταστεί αναγκαία. 

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση και η υλοποίηση του ερευνητικού κέντρου του ΕΚΠΑ  «Τεχνόπολη του Ευρίπου», για την οποία υπήρξε σοβαρή πρωτοβουλία από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά και συμβατική δέσμευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς και η εκπαιδευτική αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΚΕΓΕ στη Ν. Αρτάκη, είναι προτεραιότητα. 

Πολιτισμός – Αθλητισμός – Τουρισμός

 •Ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σ΄αυτά τα πεδία, είναι ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει ο Δήμος και πρέπει να υποστηριχθούν, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή είναι η επένδυση με τη μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα για τους δημότες.  

Οι πηγές και οι παραδόσεις του πολιτισμού μας, που αντλούν από την εποχή των Αβάντων, τον πρώτο αποικισμό, το Χαλκιδαϊκό αλφάβητο και τον Αριστοτέλη, συνιστούν μαζί με τους μεγάλους νεότερους εμβληματικούς, όπως ο Ν. Σκαλκώτας, ο Γ. Σκαρίμπας, ο Δ. Μυταράς και πολλούς άλλους, ένα πολύ σημαντικό διαχρονικό πολιτιστικό κεφάλαιο που πρέπει να αξιοποιηθεί. 

•Η ανάπτυξη του τουρισμού συνδέεται άρρηκτα με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και για την ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου απαιτείται καλή οργάνωση και στελέχωση μιας ξεχωριστής, ευέλικτης δομής στον Δήμο μας. 

Κοινωνική Πρόνοια και Υγεία

 •Ο κοινωνικός ρόλος του Δήμου και των υφιστάμενων δομών που ενισχύονται από ευρωπαϊκούς πόρους, είναι εξαιρετικά σημαντικός. 

Οι δομές αυτές παρέχουν ένα δίχτυ ασφάλειας και κοινωνικής φροντίδας που πρέπει να απλώσει, να δυναμώσει και να συμπεριλάβει όλο και περισσότερες συμπράξεις και όλο και περισσότερους ωφελούμενους.  

Για το αυτοδιοικητικό κίνημα «ΑΜΕΣΑ» η κοινωνία  της αλληλεγγύης ενώνει την εκκλησία, τον Δήμο, τους εθελοντές, τους χορηγούς και κάθε συλλογικότητα προσφοράς στον συνάνθρωπο. 

 •Η υγεία είναι ύψιστο αγαθό και ο δήμος πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την προστασία της. Η πλήρης στελέχωση του νοσοκομείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεών μας από το κεντρικό κράτος. 

Μας απασχολεί όμως παράλληλα και ο ρόλος του δήμου στην πρωτοβάθμια υγεία, με έμφαση στη λειτουργία δημοτικών ιατρείων, την πρόληψη, την ενημέρωση και την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στο σπίτι, ιδίως σε συνανθρώπους μας που ζουν σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού. 

Η ενημέρωση για τις συνέπειες από τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών και η αντιμετώπιση των εξαρτημένων ατόμων ως ασθενών που έχουν ανάγ-κη στήριξης και θεραπείας, δεν μπορεί να παραμεληθεί. 

Η νέα δημοτική διακυβέρνηση

•Σχεδιάζει έναν Δήμο με γόνιμη λειτουργία, που επενδύει στην ενεργοποίηση, αξιοποίηση και αξιοκρατική επανένταξη του ανθρώπινου δυναμικού του, που σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό απαξιωμένο και αμήχανο. 

•Θεωρεί τους αιρετούς, δημόσιους λειτουργούς στην υπηρεσία του δημότη και όχι εξουσιαστές. 

•Συμμερίζεται την αποξένωση του δημότη από έναν Δήμο, που δεν τον υπηρετεί, αλλά τον δυναστεύει και γι΄αυτό θα κάνει τομή με το παρελθόν για να ανατείλει στη θέση του ένα νέο μέλλον. 

•Φιλοδοξεί να συμβάλλει σε έναν νέο δημοτικό πατριωτισμό, με τους δημότες να αισθάνονται και να λειτουργούν σαν συνιδιοκτήτες και να είναι οι υπερασπιστές της πόλης. 

•Θέλει να ευνοήσει την ανάπτυξη του εθελοντισμού σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και της καθημερινότητας. 

•Θέλει το δημοτικό και τα κοινοτικά συμβούλια να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο που τους αρμόζει και οι δημότες να αποκτήσουν λόγο και φωνή για όλα τα σημαντικά θέματα. 

•Δεσμεύεται για μία χρηστή, δημοκρατική δημοτική διακυβέρνηση και διοίκηση, με διαφάνεια και λογοδοσία, που θα ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις του τόπου χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, πέρα από ιδεολογικές πεποιθήσεις και πολιτικές προτιμήσεις. 

•Δηλώνει ότι κανένα έργο, καμία δράση, καμία πρωτοβουλία δεν θα υπάρξει για χάρη  κάποιας αξιοθαύμαστης πόλης, αλλά για τους ανθρώπους που ζουν μέσα σ΄αυτή την πόλη, την αξιοθαύμαστη, που απλώνεται από το Ληλάντιο μέχρι την Ανθηδόνα και από την Αρτάκη μέχρι την Αυλίδα. 

Όλοι εμείς που συμμετέχουμε στην αυτοδιοικητική κίνηση «ΑΜΕΣΑ» έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, αλλά και ξεκάθαρη την αίσθηση του Καθήκοντος και των επιταγών της Ανάγκης.   

Η πρωτοβουλία μας διατρέχεται από αίσθημα προσωπικής ευθύνης με εδραία την πεποίθηση ότι εμείς κάνουμε μόνο την αρχή.  

Στο σάλπισμα αυτό που ανταποκρίνονται ήδη πολλοί, έχουμε χρέος να συντονίσουμε τα βήματά μας για να κάνουμε πράξη τα λόγια του ποιητή που θέτουμε ως κορυφή της προσπάθειάς μας: 

Η πόλη μας είναι οι άνθρωποι

Έλα μαζί μας

«ΑΜΕΣΑ»

Χαλκίδα Μάρτιος 2023

Άμεσα Χαλκίδα