Κανονισμός λειτουργίας δημοτικής παράταξης “Άμεσα Νέο Ξεκίνημα”

Cover Image for Κανονισμός λειτουργίας δημοτικής παράταξης “Άμεσα Νέο Ξεκίνημα”

Άρθρο 1. Ποιοι είμαστε

Η αυτοδιοικητική πρωτοβουλία δημοτών του Δήμου Χαλκιδέων με την επωνυμία «ΑΜΕΣΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ» και η ιδρυτική αυτής διακήρυξη που παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής της, Γιώργο Σπύρου, στις 29 Μαρτίου 2023 ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023, είναι πρωτοβουλία δημοτών, που ως κάτοικοι του Δήμου Χαλκιδέων, πιστεύουμε ότι  είμαστε τυχεροί  που ζούμε σε  έναν  τόπο  προικισμένο από την φύση, την ιστορία και την θέση του στο χάρτη της χώρας.

Αγαπάμε τον Δήμο μας,  και επιμένουμε να πιστεύουμε σε αυτόν και στις δυνατότητές του, αφού κατάφερε να αντιστέκεται μέχρι σήμερα  στην συστηματική του κακοποίηση.

Πιστεύουμε βαθιά στην ανάγκη ανάδυσης ενός νέου Δημοτικού πατριωτισμού, που θα βγάλει τους Δημότες από την απάθεια και την αποξένωση και θα τους εμπνεύσει να αισθάνονται και να ενεργούν σαν συνιδιοκτήτες και υπερασπιστές αυτού του τόπου.

Στο πλαίσιο αυτό κάθε δημότης μας μετράει. Όχι μόνο όποιος γεννήθηκε εδώ, αλλά κάθε άνθρωπος που επέλεξε, ο ίδιος ή η μοίρα του να ζήσει, να δουλέψει και να μεγαλώσει εδώ τα παιδιά του.  

Εργαζόμαστε για έναν Δήμο που θα μετουσιωθεί σε φορέας που μας ενώνει όλους. Έναν Δήμο που θα αγκαλιάζει ισότιμα όλες τις Δημοτικές  ενότητες Ανθηδόνα, Αυλίδα, Αρτάκη,  Ληλάντιο, Χαλκίδα, αλλά και τον κάθε Δημότη, που θα μπορεί να αναδείξει τις δυνατότητές του και θα διασφαλίζει ισότιμες ευκαιρίες ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου για όλους.

Σκοπός της δράσης μας, από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε, είναι:

  • Ένας Δήμος ζωντανός και ασφαλής, με δημότες που δεν νιώθουν φόβο, μοναξιά ή εγκατάλειψη  γιατί ο Δήμος, το φως, η δημιουργία, η αλληλεγγύη και ο πολιτισμός θα διαχέονται παντού,
  • Ένα Δήμο λειτουργικό, δηλαδή που σέβεται τις ανάγκες κάθε Δημότη, αλλά και κάθε ενεργού συλλογικού υποκειμένου, αθλητικού ή πολιτιστικού σωματείου ή άλλης ένωσης προσώπων, για επιδίωξη ενός θεμιτού σκοπού. Ενός Δήμου που θα λύνει και δεν θα παράγει προβλήματα, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και θα ενεργοποιεί τους πολίτες για την επίλυση των προβλημάτων και την ανασυγκρότηση του.
  • Ένα Δήμο που θα αναπτύσσεται με σεβασμό στο περιβάλλον.
  • Ένα Δήμο δίκαιο, δηλαδή που δεν αφήνει καμία γειτονιά και κανένα χωριό πίσω.
  • Ένα Δήμο δημιουργικό, δηλαδή που αξιοποιεί τα πάντα και κυρίως το ταλέντο των ανθρώπων του, την ιστορία του, τους φυσικούς του πόρους, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, για να εξελίσσεται και να πρωταγωνιστεί στο μέλλον.
  • Ένα Δήμο συμμετοχικό, που υπηρετεί το δικαίωμά μας, να συνδιαμορφώνουμε το μέλλον μας, μέσα από την ενεργό συμμέτοχη όλων, με παράλληλη δυνατότητα άσκησης συνεχούς και εποικοδομητικού ελέγχου, μέσα από τις αρχές της διαφάνειας και της ουσιαστικής συνεχούς λογοδοσίας.

Διακηρύσσουμε ότι:

  • Επιδιώκουμε, ριζική, ουσιαστική αποσυγκέντρωση εξουσιών και πόρων από το κεντρικό κράτος σε περιφερειακούς θεσμούς που μπορούμε να ελέγχουμε «ΑΜΕΣΑ»  και καθημερινά ως πολίτες, σε θεσμούς όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Διαφυλάσσουμε την αυτονομία μας ως παράταξη από τα πολιτικά κόμματα και λειτουργούμε στη βάση αρχών και αξιών, διασφαλίζοντας στο μέτρο των δυνατοτήτων μας πώς ο Δήμος θα λειτουργεί πάντα προς όφελος όλων των δημοτών

Άρθρο 2. Επωνυμία, Έδρα

  1. Η Επωνυμία της παράταξης είναι «ΑΜΕΣΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ»  
  2. Η έδρα της παράταξής μας είναι στη Χαλκίδα.

Άρθρο 3. Διαχωρισμός της παράταξης από την «διοίκηση» του Δήμου

Θεωρείται δεδομένος ο σεβασμός της παράταξης και των μελών της στην «ΑΥΤΟ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ» και κατά συνέπεια η λειτουργία της παράταξης και όλοι οι παραπάνω στόχοι, διέπονται από τη βασική αρχή της μη εμπλοκής της παράταξης στη διοίκηση και την υπηρεσιακή λειτουργία του Δήμου.

Η παράταξη λειτουργεί ως δεξαμενή σκέψης και ως πηγή δράσης, επεξεργάζεται και μεταφέρει προτάσεις πολιτών, παράγει δικές της, συγκεντρώνει και διανέμει πληροφορία, εκφράζει γνώμη, αναπτύσσει πρωτοβουλίες και στηρίζει την ομάδα των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο, όπως έκδοση εντύπων, διοργάνωση ημερίδων, επιμορφωτικών σεμιναρίων, συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων, δημιουργία ιστοτόπων και σελίδων κοινωνικής δικτύωσης,  κλπ.

Άρθρο 4.  Τα Μέλη – Δικαιώματα και Υποχρεώσεις

4.1. Η παράταξη είναι ανοικτή. Μέλος της μπορεί  να γίνει όποιος πολίτης συμφωνεί με την ταυτότητά της όπως αυτή περιγράφεται στο παρόν και στην ιδρυτική διακήρυξη και θέλει  να δραστηριοποιηθεί σε αυτό το πλαίσιο. Για να γίνει δεκτό νέο μέλος γνωστοποιεί την πρόθεσή του στο site της παράταξης www.amesa-chalkida.gr/ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ, ή με απλή έγγραφη δήλωσή του που απευθύνεται προς τον Επικεφαλής της ή τον εκάστοτε εκπρόσωπο της παράταξης.

4.2. Αυτοδίκαια, μέλη της παράταξης είναι όλα τα πρόσωπα που συμπεριλήφθηκαν στα ψηφοδέλτια της παράταξης κατά τις δημοτικές εκλογές 2023.

4.3. Η ιδιότητα του «ταμειακά εντάξει μέλους» της Παράταξης, εξασφαλίζει τη συμμετοχή του στην Γενική Συνέλευση των μελών με δικαίωμα ψήφου, την άμεση επικοινωνία του με την παράταξη (e-mail, επιμέρους ενημερώσεις, newsletter κ.λ.π.), την έκφραση γνώμης και  τη συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και επιτροπές,  στη διαμόρφωση και προετοιμασία προγραμμάτων, θέσεων, εκδηλώσεων, δράσεων καθώς και τη συμμετοχή σε κάθε είδους εκλογές και  δημοψηφίσματα γνώμης, εντός της παράταξης.

4.4. Τα μέλη οφείλουν να σέβονται την διαφορετική άποψη ακόμη και όταν διαφωνούν με αυτήν και να υπηρετούν με τη δράση τους τις κατά πλειοψηφία αποφάσεις της παράταξης. Η ευπρέπεια και ο πολιτισμός στην εκφορά και αντίκρουση της αντίθετης άποψης συνιστά αναφαίρετο κεκτημένο του πολιτικού πολιτισμού της παράταξης και η υπέρβαση των ορίων όταν φθάνει στο επίπεδο της προσβολής και πολύ περισσότερο της ύβρεως συνιστά σοβαρό πειθαρχικό αδίκημα. Κάθε άποψη των μελών είναι σεβαστή. Κανένα πειθαρχικό μέτρο σε βάρος μέλους της παράταξης δεν μπορεί να ληφθεί για άποψη ή γνώμη που αυτό εκφράζει.

4.5. Κάθε μέλος μπορεί να αποχωρήσει από την παράταξη με απλή έγγραφη δήλωσή του απευθυνόμενη προς τον Επικεφαλής της ή τον εκάστοτε εκπρόσωπό της.

4.6. Το μέλος μπορεί να διαγραφεί από την παράταξη με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής μόνο για συμπεριφορά που βλάπτει σκόπιμα τη λειτουργία και τους σκοπούς της παράταξης και για απρόκλητη και καθ’ υπέρβαση των ορίων ιδιαίτερα απρεπή ή προσβλητική συμπεριφορά απέναντι σε άλλο μέλος αλλά και σε τρίτους.

4.7. Η οργανωτική μας δομή αξιοποιεί προς όφελος όλων των Χαλκιδέων το ταλέντο, τις γνώσεις, την εμπειρία κάθε μέλους του «ΑΜΕΣΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ», καθώς και τον πολύτιμο χρόνο που διαθέτει στην προσπάθειά μας. Κάτι το οποίο είναι απαραίτητο όχι μόνο για την παρακολούθηση της δράσης του Δήμου αλλά και για την επεξεργασία προτάσεων και την ανάπτυξη δικών μας πρωτοβουλιών. Κάθε μέλος του «ΑΜΕΣΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ»  έχει δικαίωμα να  συμμετέχει στις Θεματικές Ομάδες και στις Ομάδες Περιοχής.

4.8. Κάθε μέλος του «ΑΜΕΣΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ» μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίτευξη των σκοπών της παράταξης, ζητώντας πάντα την έγκριση και συμπαράστασή  της. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται από την Οργανωτική Επιτροπή.

Άρθρο 5. Λειτουργία, Όργανα, Διοίκηση της Παράταξης

5.1. Η παράταξη λειτουργεί ως ενιαίο σύνολο. Είναι μια ανοιχτή, δημοκρατικά διαρθρωμένη, συμμετοχική παράταξη. Λειτουργεί με διαφάνεια και δημοκρατικό διάλογο. Σέβεται τις διαφορετικές πολιτικές ταυτότητες και τον πλουραλισμό των απόψεων, ενώ παράλληλα τις υπερβαίνει επιδιώκοντας την σύνθεση. Κοινό σημείο αναφοράς και δέσμευση όλων είναι η ιδρυτική διακήρυξη, οι αρχές και το Πρόγραμμα της Παράταξης.

5.2. Τα όργανα της παράταξης είναι τα εξής:

α) Η Γενική Συνέλευση. Είναι το ανώτατο όργανο της παράταξης. Συνεδριάζει σε τακτική βάση τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο κατά τον Μήνα Δεκέμβριο και έκτακτα όποτε κληθεί από τον επικεφαλής ή με πρωτοβουλία τουλάχιστον 30 μελών. Αποτελεί το κύριο όργανο για τη συζήτηση, διαβούλευση επί ιδεών και προτάσεων, άσκηση κριτικής, κι έκφραση απόψεων. Λειτουργεί συμβουλευτικά, κριτικά και υποστηρικτικά στους εκλεγμένους αντιπροσώπους της παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο και στα συμβούλια των κοινοτήτων. Οι  καταγεγραμμένες απόψεις που εκφράζονται στις τακτικές και έκτακτες συνελεύσεις της, λαμβάνονται υπόψη από όλα τα όργανα της παράταξης. Η Συνέλευση της ολομέλειας της παράταξης, ως το ευρύτερο όργανο της παράταξης, επικυρώνει τις αποφάσεις της Οργανωτικής  Επιτροπής, όταν τούτο ζητηθεί, και είναι αρμόδια για  τις τροποποιήσεις, προσθήκες στο πολιτικό πρόγραμμα και στον κανονισμό λειτουργίας της παράταξης, βρίσκεται δε σε απαρτία όταν παρίσταται το 40% των ταμειακά εντάξει μελών της παράταξης και αποφασίζει με απλή πλειοψηφία των παρισταμένων μελών.

β) Η Οργανωτική Επιτροπή. Για τον συντονισμό των δράσεων της παράταξης, την κινητοποίηση των δυνάμεων της, την οργάνωση του διαλόγου και τη διασφάλιση των απαραίτητων οργανωτικών διαδικασιών της, συγκροτείται Οργανωτική Επιτροπή.

Η  Οργανωτική Επιτροπή.Ασκεί συντονισμό και εποπτεία και αποτελείται από 7 τακτικά και 2 αναπληρωματικά μέλη.

Η σύνθεσή της απαρτίζεται από τον πλειοψηφήσαντα υποψήφιο σύμβουλο από κάθε δημοτική ενότητα, με εξαίρεση τη Δ.Ε. Χαλκίδας, που εκπροσωπείται από τους τρείς πρώτους (-ες) συμβούλους κατά σειρά και αναπληρώνονται έκαστος (-η) από τον αμέσως επόμενο (-η) κατά σειρά. Η Οργανωτική Επιτροπή έχει θητεία ισόχρονη με τη θητεία των δημοτικών συμβούλων και τα μέλη είναι ανακλητά από τη Γενική Συνέλευση, με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 των παρόντων μελών. Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής αναπληρώνονται από τους αμέσως επόμενους κατά σειρά εκλογής.

Μεταξύ των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής εκλέγεται ο Πρόεδρος αυτής με απόλυτη πλειοψηφία.

Η Οργανωτική Επιτροπή οργανώνει τις συναντήσεις, συζητήσεις, προτάσεις, δράσεις, τις διάφορες ομάδες έργου και καθορίζει τη λειτουργία της παράταξης σε καθημερινή βάση. Για τις ανάγκες της καθημερινής παρακολούθησης του έργου, ο επικεφαλής μπορεί να προτείνει να κληθούν στις συνεδριάσεις εργασίας και πρόσωπα από επιμέρους ομάδες έργου για συμβουλευτικούς λόγους, συνεδριάζοντας σε διευρυμένη μορφή. Η Οργανωτική Επιτροπή  συνεδριάζει τακτικά 1 φορά το μήνα και έκτακτα, όταν χρειαστεί. Η Οργανωτική Επιτροπή λειτουργεί και με τις αρμοδιότητες Πειθαρχικής Επιτροπής.

γ) Εκλογική Επιτροπή. Η εκλογική Επιτροπή συγκροτείται 6 μήνες πριν την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, με απόφαση του επικεφαλής της παράταξης και έχει ως καθήκον την άρτια διεξαγωγή του εκλογικού αγώνα.

Προς το σκοπό αυτό ασκεί και όλες τις αρμοδιότητες της Οργανωτικής Επιτροπής, της οποίας η λειτουργία περιορίζεται μόνο σε συμπληρωματικό ρόλο για την παραπάνω περίοδο.

δ) Οι Θεματικές Ομάδες. Για την παρακολούθηση, επίβλεψη, κριτική των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής αλλά και τη διαμόρφωση προτάσεων συγκροτούνται Θεματικές Ομάδες και Ομάδες Περιοχής, οι οποίες αποσκοπούν στην συνεχή επίβλεψη κάθε δράσης ή σχεδίου ή απόφασης που δρομολογείται από τις υπηρεσίες και τη Δημοτική Αρχή. Επίσης και στη διαμόρφωση και την κατάθεση προτάσεων με βάση το αντικείμενο κάθε Θεματικής Ομάδας.

Συντονιστής κάθε ΘΟ είναι ο δημοτικός σύμβουλος που ορίζεται με απόφαση του επικεφαλής ύστερα από συνεννόηση μεταξύ των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων.

ε) Οι Ομάδες Περιοχής. Είναι τοπικές ομάδες που επικεντρώνονται στην καταγραφή και ιεράρχηση των προβλημάτων στις συνοικίες της πόλης της Χαλκίδας και στις άλλες δημοτικές ενότητες για την άσκηση πίεσης για την γρήγορη επίλυσή τους. Συντονιστής κάθε Ομάδας περιοχής είναι ένας από τους εκλεγμένους συμβούλους της παράταξης στη δημοτική ενότητα που δραστηριοποιείται η Ομάδα Περιοχής και ορίζεται με την απόφαση του επικεφαλής, ύστερα από συνεννόηση μεταξύ των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων.

Μεταξύ των μελών που συμμετέχουν σε κάθε μία από τις παραπάνω Ομάδες, αποφασίζεται η συχνότητα των συνεδριάσεων τους, ο τρόπος προώθησης και παρουσίασης των εισηγήσεων και των ιδεών τους στα όργανα της παράταξης.

Άρθρο 6. Οικονομική Διαχείριση – Συνδρομές μελών

6.1 Η Οικονομική υποστήριξη της παράταξης είναι υποχρέωση όλων των μελών της και η διαχείριση των οικονομικών αυτής πρέπει να είναι απολύτως  διαφανής. Βασική πηγή εσόδων είναι οι συνδρομές των μελών της ώστε να είναι αυτάρκης και οικονομικά ανεξάρτητη. Καθιερώνεται συνδρομή ύψους ποσού 10 ευρώ κατ’ έτος για κάθε μέλος  καταβλητέα πριν από την σύγκληση της Γ.Σ. και συνιστά  απαραίτητη προϋπόθεση για την «ταμειακή τακτοποίηση» και το δικαίωμα ψήφου κάθε μέλους. Το ύψος της συνδρομής αναπροσαρμόζεται από την Οργανωτική Επιτροπή, η οποία, με κοινωνικά κριτήρια, μπορεί να εξαιρέσει με ειδική αιτιολογημένη απόφαση της συγκεκριμένα μέλη από την καταβολή συνδρομής.

6.2 Πρόσθετοι οικονομικοί πόροι προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί της παράταξης, μπορούν να προέλθουν από:

– Εισπράξεις από εκδηλώσεις και τακτικές ή έκτακτες οικονομικές εξορμήσεις.
–    Προαιρετικές έκτακτες εισφορές μελών, υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων ή φίλων.

– Δωρεές, ενισχύσεις ή επιχορηγήσεις από φυσικά και νομικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές γίνονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί χρηματοδότησης των φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

6.3 Ορίζεται από τον επικεφαλής τριμελής οικονομική επιτροπή της παράταξης, η οποία μεριμνά για την ορθή οικονομική λειτουργία της παράταξης και τηρεί το ταμείο και τα απαιτούμενα έγγραφα.

Άρθρο 7. Αναθεώρηση Κανονισμού

Ο παρών κανονισμός στηρίζει την εφαρμογή του  στην καλή πίστη και στην αυτοδέσμευση των μελών της Παράταξης, στις κοινές αρχές και αξίες τους. Αναθεωρείται, εφόσον απαιτείται με βάση την εμπειρία, κάθε δύο χρόνια από τη Γενική Συνέλευση, μετά από πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής για τις προς αναθεώρηση διατάξεις του.

collage

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Cover Image for Εισήγηση του Προέδρου Επιτροπής Οικονομικών ΟΤΑ Γιώργου Σπύρου στη συνεδρίαση της ΠΕΔ, 10.10.24 (vid)

Εισήγηση του Προέδρου Επιτροπής Οικονομικών ΟΤΑ Γιώργου Σπύρου στη συνεδρίαση της ΠΕΔ, 10.10.24 (vid)

➡️ Προετοιμάζοντας το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που θα διεξαχθεί από 6 έως 10 Νοεμβρίου, είχα την ευθύνη υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπή...

Διαβάστε περισσότερα
Cover Image for Άμεση συνολική επισκευαστική παρέμβαση απαιτείται στο ΕΠΑΛ Χαλκίδας – Κρούουμε το καμπανάκι στη δημοτική αρχή (φωτογραφίες)

Άμεση συνολική επισκευαστική παρέμβαση απαιτείται στο ΕΠΑΛ Χαλκίδας – Κρούουμε το καμπανάκι στη δημοτική αρχή (φωτογραφίες)

Το ΕΠΑΛ της Χαλκίδας είναι ένα τεχνικό σχολείο στο οποίο φοιτούν περίπου 1200 παιδιά και ενήλικες. ➡️ Ένα σχολείο στο οποίο γίνεται πάρα πολύ καλή ...

Διαβάστε περισσότερα